Lillafüred – Szépség és természet

Írhatnánk azt is, hogy szépséges természet – de itt az ember is nagyot alkotott. Kisvonattal Diósgyőrtől Garadnáig gyönyörű tájakon zakatolhatunk, az út végén pedig helyben nevelt, jóféle pisztrángot ehetünk. Viszont ekkor kihagyjuk a Diósgyőri Papírgyár Múzeumát és az Állatkertet, amit autóval-busszal útba ejthetünk.
A legfőbb látnivaló mindenképp a Hámori-tó zöld tükre fölé magasodó Palotaszálló. A reneszánsz vadászkastélyokat idéző hotel kívül-belül gyönyörű. Teraszán tábla őrzi annak emlékét, hogy Supka Géza itt vetette fel az Ünnepi Könyvhét ötletét. Bejáratával szemközt, a különböző, tematikus teraszokból álló függőkert lejáratánál József Attila Ódájának néhány sora idézi a vers születését. Hiszen itt, hol „elfut a Szinva patak”, írta a gyönyörű vallomást 1933-ban.

A függőkert teraszai mellett valóban elfut, sőt, húszméteres vízesés formájában zuhog alá a Szinva. Az egyik terasz a költészeté, ahol a József Attila ihletett szobra áll, mellette virágok közt tíz más versrészlet olvasható. A vízesés alja mellől nyílik az Anna-barlang, amit hófehér mésztufából épített a természet. Az egész világon csak 6 ehhez hasonló létezik! Kicsit feljebb, az út mentén másik szép barlang is található, a Szent István-cseppkőbarlang.
Műszaki érdeklődésűeknek különleges lehetőség a felsőhámori Kohászati Múzeum, az újmassai őskohó (faszenes nagyolvasztó), illetve a mellette található Massa Múzeum. Kihagyhatatlan a polihisztor egykori nyári lakában kialakított Herman Ottó-emlékház. Kicsit még feljebb pedig kalandpálya, libegő, illetve az ennek felső állomásától akár egy kellemes sétával elérhető kilátószikla, a Fehér-kő várja a természet és a szépség kedvelőit.