Az Avas és a belváros – kávézók és kultúra

A város szíve az Avas hegy. Tetején a jól ismert kilátó, oldalában pincesorok, alattuk műemléktemető, és a belváros legrégebbi egyházi épülete, a gótikus református templom. Emellett áll az a harangláb, amelynek harangjátéka minden negyedórában belengi a belvárost.
A hegy északkeleti szoknyáján található három könyvtár (II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint ennek Szabó Lőrinc Idegennyelvi és Lévay József Muzeális Könyvtára) és két múzeumépület. Az egyikben a Pannon-tenger Múzeum – többek között – a világszenzációnak számító, 7 millió éves, ám meg nem kövesedett mocsárciprusokat őrzi, a másik több mint 450 éves épületben mutatja be (város)történeti tárlatait.
És van itt még számos különlegesség: a rönkfából épült, belül gyönyörűen faragott Deszkatemplom, a Közép-Európa legmagasabb ikonosztázionját őrző görögkeleti templom (mellette múzeum). Kimagasló képzőművészeti érték a Szalay Lajos-gyűjtemény, a Kossuth-díjas Feledy Gyula emlékháza, a Kondor Béla-kiállítás. A főutcát építészetileg is meghatározza a Miskolc Nemzeti Színház tömbje. És amíg a Szinva-pataktól (Szinva-terasz) átsétálunk a (már lefedett) Pece-patakig (Hősök tere), kávézók, szórakozóhelyek sora kísér minket, így a nyári nyüzsgő belvárosi életnek is részesei lehetünk.